moottorikelkkasafari

Moni kuullessaan sanan “Safari”, ajattelee ensimmäisenä Afrikkaa. Näin ei kuitenkaan ole sillä safareita järjestetään kotimaassammekin. Mönkijä-safareita, moottorikelkka-safareita sekä lähes minkälaisia tahansa johon vain mielikuvituksemme venyy. Ei voi kuitenkaan väittää vastaan, että yksi mielenkiintoisemmista safareista on Pohjois-Suomessa järjestettävät mönkijä- tai moottorikelkka-safarit. Mönkijällä kesäisin, moottorikelkalla talvisin. Retkiä voi ostaa valmiina pakettina Lapin palveluntarjoajien ja perheyritysten kautta ja yleensä näihin kuuluu kattava valikoima oppaita sekä varusteita mukaan. Mikäli olet kuitenkin extreme-henkinen ja haluat lähteä elämäsi hienoimmalle seikkailulle omin nokkinesi, on syytä muistaa muutama asia ennen lähtöä.

Miten valmistautua safarille?

Mikäli sinulla ei ole omaa kalustoa (mönkijää tai moottorikelkkaa), suosittelemme sellaisen vuokraamista. Vuokrahinnat sesongin ollessa kovimmillaan saattavat olla melko kalliita, mutta mikäli pystyt retkesi toteuttamaan hieman ennen sesongin (tammi-helmi-maalis) alku, pääset luultavasti yli puolta halvemmalla. Mönkijän vuokraaminen esimerkiksi toukokuisessa Lapissa saattaa maksaa ainoastaan pari sataa euroa / viikko. Ei siis kovinkaan kallista.

Nyt olet vuokrannut itsellesi menopelin, mitäs sitten tehdään? Seuraavaksi on vuorossa retkesi HUOLELLINEN ja täsmällinen suunnittelu. Tärkeimpänä tietysti reitti. Kun lähdet villiin erämaahan (kyllä, Lappi on isompi mitä luulit) kenties ensimmäistä kertaa, tulee kaiken olla valmiiksi jo mietittynä. Et luultavasti halua (emme halua pelotella, mutta tämä on mahdollisuus) olla keskellä Pohjois-Suomen erämaata vailla tietoa siitä, missä lähin turvapaikka on. Varsinkin, kun alueella liikkuu susia, karhuja sekä muita pelottavia otuksia. Suunnittele retkesi siis huolellisesti ja varmistut näin ollen siitä, ettei yllätyksiä pääse syntymään. Suosittelemme ehdottomasti ystävän kanssa retkeilemistä, mikäli et ole tarpeeksi kokenut erä-kävijä.

Mitä pakataan mukaan?

Mönkijässä löytyy riittävästi vääntömomenttia ja mikäli vuokraat esimerkiksi yli 500-kuutioisen menopelin, löytyy siitä myös säilytystilaa huomattavan paljon. Pystyt pakkaamaan mukaan siis paljon enemmän, mitä pelkällä rinkalla menisi esimerkiksi. Huom. mikäli matkustat talvella, kannattaa muistaa, että moottorikelkassa säilytystila on hyvin pieni verrattuna mönkijöihin.

Pakkaa mukaan ainakin seuraavat tavarat: Riittävästi vaatetta, varavirta-lähteitä, taskulamppu(ja), paristot, kartta, kompassi, ruokaa, 1x hälytys-raketti (löytyy esimerkiksi veneliikkeistä) sekä muita yleishygienian ylläpitämiseksi vaadittavia tarvikkeita. Näistä tärkeimpänä pitäisimme ainakin varavirta-lähdettä sekä hälytys-rakettia. Varavirta-lähteen avulla voit esimerkiksi erämaan tylsyydessä pelata kännykälläsi muutaman pelin nettikasinolla, ja hälytys-raketilla voit kutsua paikalle apua, mikäli olet eksynyt etkä löydä tietäsi enää pois erämaasta.

Mikäli matkaatte yhdessä kaverisi kanssa, pakatkaa reppunne ja mönkijänne samaan aikaan. Näin ollen voitte yhdessä suunnitella isompien tarvikkeiden logistisia ratkaisuja (kuten esim. teltta, makuupussit, jne.)

Nippelitietoa erämaasta – matkusta turvallisesti

Kuten alussa kerroimmekin, Pohjois-Suomen erämaat eivät ole mikään vitsi ja näihin tulisi suhtautua asiaan kuuluvalla vakavuudella. Vaikka sudet ja karhut ovat esimerkiksi hyvin harvinaisia ja pelkäävätkin yleensä ihmistä, ei yleistieto näitä kohtaan varmasti satuta, mikäli sellaiseen tilanteeseen joskus joudut. Niin näitä kuin muitakin eläimiä saattaa nimittäin luonnossa kohdata milloin tahansa. Erämaassa vaeltaessasi kannattaa aina muistaa, että luontoa ja sen eläimiä tulee kunnioittaa. Pyri pysymään poissa villieläinten reviireiltä, niin nämä eläimet pysyvät myös sinun tieltäsi poissa. Mikäli kuitenkin kohtaat yksittäisen suden (mikäli kohtaat lauman, olet ongelmissa), muista, että se pelkää luultavasti sinua enemmän kuin sinä itse sutta. Eläimet eivät reagoi kovin hyvin paineen alla olemiseen ja hyökkäävätkin usein tällaisissa tilanteissa. Pidä huoli siitä, että kohtaamallasi sudella, tai villieläimellä on hyvät mahdollisuudet paeta tilanteesta. Usein he myös tämän vaihtoehdon käyttävätkin.

Mikäli tämä ei kuitenkaan toimi, voit käyttää mönkijääsi, tai moottorikelkkaasi hyväksi. Molemmista lähtee sen verran kova ääni, että tööttiä vinguttamalla, tai moottoria revittelemällä saatat päästä tukalasta tilanteesta ulos, pelästyttämällä mahdolliset uhkatekijät tiehensä.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *