Suomalaisille Venäjän matkailu on yllättävän harvinaista, vaikka itänaapuriimme pääsee melko helposti ja vaivattomasti junalla, bussilla, laivalla, lentokoneella tai vaikka omalla autolla. Venäjä mielletään hankalaksi matkakohteeksi, ja usein negatiiviset stereotypiat sokaisevat monet Venäjän mielenkiintoiselta taidekulttuurilta ja historialta, monipuoliselta ruokakulttuurilta sekä kaupunkien monimuotoisuudelta.

Venäjä on pinta-alaltaan maailman suurin maa, joten kaupunkien välillä liikkuessa näkee myös luonnon mahtavuuden ja suuruuden. Kaupunkimatka Venäjälle kannattaa kokemattomana aloittaa joko Viipurista tai Pietarista, liikenneyhteyksien ollessa Suomesta erinomaiset, sekä matkan varsin lyhyt. Erityisen kätevä mahdollisuus on matkatoimistojen tarjoama viisumivapaa risteily joko Viipuriin tai Pietariin, jossa matkailija pääsee viisumitta nauttimaan risteilystä sekä kaupunkimatkasta kolmen päivän ajan. Pietariin pääsee Helsingistä Itämeren-risteilyllä, ja Lappeenrannasta Saimaan kautta. Myös Viipuriin pääsee risteilemällä viisumivapaasti Lappeenrannasta. Risteilykauden matkat kannattaa suunnitella hyvissä ajoin.

Muussa tapauksessa matkailija joutuu käymään läpi viisumiprosessin. Viisumeita on erilaisia riippuen matkan kestosta ja luonteesta. Alle kuukauden kestävälle kertaluonteiselle matkalle tulee hankkia kertaviisumi, joka on voimassa 2-30 päivää. Kaksikertaviisumilla on mahdollista tehdä kaksi erillistä matkaa Venäjälle 3 kuukauden sisällä. Monikertaviisumilla matkoja voi tehdä useita, ja se soveltuu esimerkiksi useammin maassa vierailevalle liikematkailijalle. Ryhmien on mahdollista saada ryhmäviisumi, jonka vaatimuksena on, että ryhmä matkustaa meno- ja paluumatkalla samassa kulkuneuvossa. Ryhmäviisumilla voi tosin matkustaa vain tietyille alueille, joihin kuuluu Pietari, Leningradin alue, Viipuri sekä Karjalan tasavalta.

Viisumit myöntää Venäjän suurlähetystö tai konsulaatti, ja hakemuksen voi tehdä matkailuyrityksen avulla tai omatoimisesti. Ennen viisumin hakemista kannattaa tarkistaa ohjeet Suomen Venäjän suurlähetystön nettisivuilta. Viisumia varten tarvitaan passi, valokuva, viisumianomuslomake sekä voimassa oleva matkavakuutus.

Itämeren jännittävä metropoli Pietari

Kaupunkikohteena Pietari lienee suomalaisille tunnetuin. Tähän yli 5 miljoonan asukkaan metropoliin on kätevä saapua Suomesta viisumivapaalla risteilyllä tai nopealla Allegro-junalla, eikä automatkailijallakaan olisi idästä tai etelästä pitkä matka, tosin venäläinen tieverkosto ja liikennekulttuuri vaativat kokeneempaa ja kylmähermoista kuskia.

Pietarin maamerkkeihin kuuluvat muun muassa hulppea Eremitaasi, Iisakin kirkko, laaja Nevski prospekt -katu sekä lukuisat museot, oli matkailija sitten kiinnostunut taiteesta, historiasta, sodasta, Dostojevskistä tai vaikkapa venäläisestä vodkasta! Pietarin välittömässä läheisyydessä on mahdollista käydä katsastamassa Kronstadtin linnoitus, Pietarhovin palatsi tai vaikkapa Suomen historiaan merkittävästi vaikuttanut Pähkinäsaaren linnoitus, jossa solmittiin Pähkinäsaaren rauha Ruotsin ja Novgorodin välillä vuonna 1323. Venäjän historiallisen pääkaupungin historia- ja kulttuuritarjonta on lähes lyömätön koko Venäjän alueella. Kaupunkiloma Pietariin onnistuu kaikkina vuodenaikoina, tosin tarjontaa matkanjärjestäjillä on enemmän kesäkaudella.

”Moscow never sleeps”

Venäjän pääkaupunki ei nuku koskaan, ja tämä Euroopan suurin kaupunki tarjoaa huimia elämyksiä massiivisella kaupunkialueellaan. Moskovan tutkiskeleminen kannattaa aloittaa ikoniselta Punaiselta torilta ja sen kauniista Pyhän Vasilin katedraalista, unohtamatta tietenkään kuuluisaa Leninin mausoleumia. Museoiden ja kulttuurin ystävä ei tule pettymään Tretjakovin galleriassa tai Bolsoi-teatterissa. Moskovan metroverkosto, nähtävyys jo itsessään, on kattava, ja sillä pääsee helposti vaikkapa johonkin kaupungin suurista puistoista. Esimerkiksi Izmailovon puisto on yksi maailman suurimmista kaupunkipuistoista ja noin 4 kertaa New Yorkin keskuspuiston kokoinen.

Mielenkiintoisia rakennuksia Moskovassa on muun muassa Stalinin rakennuttamat neuvostobarokkipilvenpiirtäjät, etunenässä näyttävä Moskovan valtionyliopisto, sekä myös Hotelli Ukraina. Moskovaan pääsee Suomesta lentämällä tai junalla, ja Moskovan sisällä liikkuminen sujuu vaivatta julkisilla kulkuneuvoilla. Moskova tarjoaa kaupunkimatkailijalle mahdollisuuksien maailman ja mielenkiintoisen venäläisen metropolin.

Sellanen ol’ Viipuri

Suomalaisille tuttu Viipuri on matkakohteena yllättävän aliarvostettu. Erityisesti historiasta kiinnostunut löytää Viipurista paljon suomalaiseenkin kulttuurihistoriaan liittyvää merkittävää materiaalia. Viipurin linna, kaunis Monrepos’n puisto, Punaisenlähteentori, vanha raatihuone, vanha tuomiokirkko, Mikael Agricolan muistomerkki, Patsaspuisto, Vesiportinkatu, jne. Jokainen suomalainen on varmasti kuullut monista Viipurin muistomerkeistä historiankirjoista tai vanhemmilta sukupolvilta.

Karjalaisten kaupungissa voi sukeltaa menneeseen maailmaan ja nähdä mielenkiintoisen fuusion vanhan Karjalan sekä modernin Venäjän kulttuureista. Viipurissa sijaitsee erinomaisia ravintoloita, kuten kauppatorilla sijaitseva Pyöreä torni. Viipuri on suomalaisille helppo matkakohde, ja eritoten suositeltava kokemattomalle Venäjän matkaajalle, sillä Viipuriin järjestetään useita ryhmämatkoja, osa myös viisumivapaita. Kaupungissa on hyvät matkailupalvelut, ja joissain paikoissa puhutaan jopa hieman suomea. Turistit saavat pääosin hyvää kohtelua, eikä kyseessä olekaan mikään turistirysä, joten pienemmistä ja rauhallisista kaupungeista pitävät matkailijat viihtyvät takuuvarmasti.

Armoa, ei Siperiaan?

Valtavan Siperian kulttuurillinen urbaani sydän löytyy Novosibirskista. Venäjän kolmanneksi suurin kaupunki löytyy pitkän ja mahtavan Ob-joen varrelta, levittäytyneenä joen molemmille puolille. Asukkaita on yli puolitoista miljoonaa, ja kaupungista löytyy hyviä korkeakouluja, teattereita, museoita sekä taidegallerioita – siis keskeltä karua Siperiaa löytyy hyvin laaja kulttuuritarjonta!

Kaupungin liepeiltä löytyy myös menestyksekäs tieteen ja opetuksen keskus Akademgorodok. Novosibirsk luotiin 1890-luvulla, ja se saavutti miljoonan asukasluvun jo 1960-luvulla, silloin nopeinten maailmassa. Erityisesti seikkailunhaluisille matkailijoille siperialainen metropoli on saavutettavissa kätevästi Trans-Siperian rautatietä pitkin, sillä se sijaitsee kyseisen radan tärkeässä solmukohdassa.

Novosibirskista on helppo jatkaa Trans-Siperiaa pitkin vaikkapa Baikal-järvelle, Mongoliaan, Kiinaan, tai jopa aina Venäjän Kaukoidän kulttuurilliseen ja taloudelliseen keskukseen, Vladivostokiin, asti. Kaupunki on toki myös saavutettavissa lentokoneella.

Venäjän kultainen rengas

Moskovan lähistöllä sijaitsee kokonainen historiallisesti merkittävä alue nimeltään Venäjän kultainen rengas. Useasta kaupungista koostuva alue pitää sisällään suoranaisia ulkoilmamuseoita Venäjän historiasta 1100-1700 luvuilta, kuten kremlejä, luostareita, katedraaleja sekä kauniita perinteisiä ortodoksisia sipulikirkkoja. Kultaisen renkaan kaupunkeihin kuuluvat muun muassa Jaroslavl, Ivanovo, Sergijev Posad sekä Vladimir. Retki kultaiselle renkaalle on erinomainen idea Moskovassa pidempään vierailevalle matkailijalle, joka haluaa tutustua lähemmin venäläiseen kulttuuriin ja historiaan sekä kuvankauniisiin kirkkoihin.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *