Lofootit ovat suomalaisten yksi suosituimmista matkustuskohteista, varsinkin niiden kohdalla, jotka tykkäävät matkustaa autolla, telttailla, patikoida sekä kokea ja nähdä uutta. Pohjois-Norjan saaristo houkuttelee matkustajia vuorillaan, puhtailla vesillään ja sen pienet kalastajanmökit poikkeavat suomalaisesta maisemasta ilahduttavalla tavalla. Suomesta Lofooteille voit matkustaa helposti omalla autolla tai lentämällä yhden välilaskun kautta.

Matkustaminen Lofooteille

Lofooteille pääsee autolla tai lentämällä. Autolla mentäessä ylitetään Ruotsin raja Tornion kohdalta, josta Lofooteille on noin 900 kilometrin matka. Matka ei vaadi lautan käyttöä, sillä saaret on yhdistetty mantereeseen siltojen avulla. Tiet ovat pääosin hyväkuntoisia, mutta kapeita. Lentäminen Lofooteille onnistuu yhdellä vaihdolla Oslon kautta, ja lentoja on tarjolla Helsingistä lähes päivittäin.

Matkailuauton vuokraus netistä

Lofooteista saa kaikista eniten irti omaa autoa käyttäen, mikä mahdollistaa eri saarien omatoimisen tutkimisen. Saaristolla on sen henkeäsalpaavien maisemien lisäksi paljon erilaisia aktiviteetteja. Perinteisten patikkaretkien ja vuoristovaellusten lisäksi siellä voi kalastaa, pyöräillä, golfata tai osallistua valassafarille sekä surffata. Saaristo ei varmasti jätä ketään kylmäksi, sillä se on todella monipuolinen paikka kokea ja nähdä uutta.

Lentäen Lofooteille

Vaikka matkaan ei lähtisikään omalla autolla, vaan valitsee mieluummin lentämisen nopeuden, antaa saaristo mahdollisuuden silti liikkua ja nähdä paikkoja vapaasti. Paikan päältä voi vuokrata auton vaikka yhdeksi päiväksi, mutta Lofooteilla on myös mahdollisuus liikkua bussilla. Saarien ja mantereen välillä kulkee muutama bussi yhteys, joten on täysin mahdollista myös lentää Lofooteille ja liikkua siellä julkisilla kulkuneuvoilla.

Miten majoittua?

Lofooteilla voi majoittua perinteisesti hotelleissa, esimerkiksi pääkaupungissa Svolvaerissa on tasokkaampi majapaikka, josta saa huoneen yöksi noin 140 eurolla. Mutta kannattaa kokeilla myös paikallista majoitustapaa perinteisessä kalastajamökissä. Rakennukset ovat tunnelmallisia ja kodikkaita.

Jos reissulta ei haeta niinkään mukavuutta ja helppoutta, vaan enemmänkin kokemuksia, on telttailu leirintäalueella – tai täysin itsenäisesti vuoristolla sekä meren äärellä – hyvä ja edullinen vaihtoehto.

Mitä ottaa huomioon telttaillessa?

Leiriytyminen on pääosin sallittua kaikkialla Lofooteilla jokamiehenoikeuden turvin, mutta ennen matkaan lähtöä on hyvä huomioida muutama seikka. On toki kiehtova ajatus pystyttää teltta meren äärelle ja kuvitella jo mielessä, miten aamuaurinko herättää järven rannalla, mutta sesonkiaikaan esimerkiksi E10-tien suosituimmilla rannoilla saattaa olla rajoituksia, jotka estävät leiriytymisen. Kannattaa siis tarkistaa mahdolliset rajoitukset ennen teltan mukaan pakkaamista.

Löytyykö Lofooteilta muuta kuin vuoristoa?

Haluttujen vuoristomaisemien ja valkeiden hiekkarantojen lisäksi Lofootit tarjoaa myös muuta koettavaa. Lofoottien epävirallisesta pääkaupungista Svolvaerista löytyy suurempi kauppakeskus ja Lofoottien sotamuseo. Norjan Venetsiasta kutsutusta Henningsvaerista on sen niemenkärkeen rakennettu jalkapallokenttä, joka itsessään tekee siitä nähtävyyden. Lofoottien viikinkimuseoon voit käydä tutustumassa Vestvågoyan saaristossa, joka on tärkeimpiä ja suosituimpia paikallisia vierailukohteita.

Mieleenpainuvimpana kohteena Lofooteilla voidaan pitää Å nimistä pikkukylää. Å sijaitsee aivan saariston etelä kärjessä ja se muistuttaa läheisesti ulkoilmamuseota. Kohdetta ei turhaan kutsuta Lofoottien kauneimmaksi paikaksi. Vaikka kylä on pieni, löytyy sieltä muutama museo, joista kiinnostavimpana pidetään Turskankalastusmuseota, eli Lofoten Tørrfiskmuseum. Parhaiten kylätunnelmaan pääsee käsiksi yöpymällä perinteisessä kalastajan mökissä eli rørbuerissa.

Valassafari

Vaikka Lofooteille matkustetaan pääosin vuoriston ja maisemien takia, on hyvä katsastaa saariston muu tarjonta, jos aikaa vain on käsillä tarpeeksi. Yhtenä vetonaulana pidetään valassafaria, jonne pääsee esimerkiksi Andenesin pikkukaupungista järjestettävien matkojen kautta. Avomerelle matkataan Hvalsafari AS järjestämällä aluksella päivittäin. Matkalla voi nähdä pallopää valaita, harvinaisempia miekkavalaita tai maailman suurimman pedon, kaskelotin.

Ihmisiä on aina kiehtoneet petoeläimet, minkä takia Lofooteilla myös halutaan päästä näkemään kaskelotti sen luonnontilassa. Nykypäivänä kaskelottien näkeminen on Lofootin saaristossa tosin harvinaisempaa kuin edellisinä vuosikymmeninä. Ennen oli taattua, että valassafarilla näkee kaskelotin, mutta lähivuosien aikana ne ovat tuntemattomasta syystä vähentyneet. Koska kaskelottien mahdollinen kohtaaminen on entistä harvinaisempaa, tekee se kokemuksesta entistä rikkaamman.

Mihin vuodenaikaan Lofooteille kannattaa matkustaa?

Koska Lofootit sijaitsevat reilusti Napapiirin pohjoispuolella, niin talvisin siellä riittää lunta ja pimeyttä. Jo pelkästään revontulien takia matkustaminen talvisaikaan kannattaa. Kesän yötön yö on kuitenkin suosituinta aikaa matkustaa Lofooteille. Vaikka heinä-elokuu onkin ruuhkaisinta sesonki aikaa, niin reissaaminen Lofooteilla on vaivatonta, kunhan varautuu muihin tiellä liikkujiin ja varaa majoituksen riittävän ajoissa.

Talvet ovat todella leutoja siihen nähden miten pohjoisessa Lofootit sijaitsevat, sillä golfvirta lämmittää seutua. Lämpötila pysyttelee keskitalvellakin nollan yläpuolella. Kesältä ei voi odottaa erityisiä hellepäiviä, sillä lämpötilat pysyttelevät kesäkuukausina +13 asteen tienoilla. Kesäyöt ovat todella valoisia, mutta sää voi vaihdella tuulisesta sadekelistä helteisiin shortsikeleihin, joten kannattaa varustautua kaikille mahdollisille sään muutoksille.

Norjan hintataso

Norjassa on tunnetusti kalliimpaa Suomen hintatasoon verrattuna. Supermarketissa hinnat on hieman korkeammat kotimaahan verrattuna. Hotellien hinnat ovat niin ikään aika pitkälti Suomen kanssa samalla tasolla, samoin kuin bensan litrahinta, mutta leirintäalueilla majoittuminen on hieman halvempaa kuin Suomessa.

Valitse sinäkin Lofootit!

Lofootit eivät varmasti jätä ketään kylmäksi. Saaristo on pelkillä maisemillaan luonut paikkansa ihmisten matkahaaveiden ykköskohteena. Oli vuoden aika mikä tahansa, reissua ei varmasti tule katumaan. Koska matkustustapoja on useampia ja majoitusmuotoja erilaisia, kannattaa Lofooteille matkustaa useamman kerran, eri vuodenaikoina, niin tästä hurmaavasta kohteesta saa kaiken kauneuden irti.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *