Kalastusmatkat Suomen Lappiin, Pohjois-Norjaan ja Venäjälle ovat tulleet viime aikoina yhä suosituimmiksi kalastusharrastuksen vallatessa alaa. Suomen Tenojoki ja Tornionjokilaakso kuuluvat Euroopan parhaimpiin kalojen narrauspaikkoihin, ja Pohjois-Norjan Lofootit on ollut tunnettu kalastuksesta viikinkien ajoista asti – onhan kalastus edelleen saariryhmän pääelinkeino.

Lappia ja Lofootteja tuntemattomampi kalastuskohde on Venäjän Vienanmeneren rannalla sijaitseva Argankeli. Arkangeliä ei voi vielä kutsua varsinaiseksi turistikohteeksi, sillä lentoyhteyksiä tuohon noin 350 000 asukkaan kaupunkiin on vähän, eikä paikan nimeä useinkaan mainita matkaoppaissa. Arkangeliin voi kuitenkin lähteä Vienanjoen risteilylle ja kalastusmatkalle, mikäli etsii kohdetta, jossa ei tarvitse pelätä ihmispaljoutta ja massaturismin haittoja. Arkangeliin ei ole suoria lentoyhteyksiä Suomesta, mutta Vienanjoelle pääsee lentäen Pietarista tai Riiasta, tai junalla Pietarista.

Euroopan parhaimpia kalastuspaikkoja Suomen Lapissa

Suomen Lappi tarjoaa erinomaiset puitteet kalastusmatkailulle. Tieverkosto on erinomaisessa kunnossa, palveluja on runsaasti, kesäöinä valoa on enemmän kuin riittävästi ja vesistöt ovat puhtaita moniin muihin Euroopan kohteisiin verrattuina. Lapin apajat ovat hyviä etenkin lohen ja harjuksen pyydystämiseen: Tenojokea on kutsuttu jopa koko Euroopan parhaaksi lohen pyyntöpaikaksi, Tornionjokea yhdeksi parhaimmista. Molempien vesistä voi saada parhaimmillaan 25 kilon painoisia lohia.

Lohenpyyntäjien kannattaa tarkastaa myös Simo- ja Näätämöjoen apajat. Harjuksen pyyntöön parhaimpia paikkoja tarjoavat puolestaan Tornionjokilaakso ja etenkin sen latvavedet. Inarijärveltä, Vätsäristä ja Kuusamon, joista voi taas saada haaviin taimenia, parhaimmillaan monen kilon painoisia. Tenojoella ja Inarijärvellä on myös erinomaiset olosuhteet harrin pyydystämiseen. Lapissa kalastajan mielen valtaa rauha ja asutuksen vähäisyyden takia kalakannatkin ovat pysyneet runsaina.

Lofooteille kalaan

Pohjois-Norjan Lofootit ovat tunnettuja henkeäsalpaavien maisemien lisäksi upeista kalapaikoistaan. Historioitsijoiden mukaan saariryhmällä on kalastettu viikinkien ajoista alkaen ja Lofooteille saapuukin joka vuosi turisteja Etelä-Euroopasta asti kokeilemaan kalaonneaan. Lofootit on helppo matkakohde suomalaiselle, koska saariryhmälle pääsee omaa autoa käyttäen hyviä teitä pitkin.

Kalastamaan voi puolestaan mennä omatoimisesti, jolloin kannattaa ottaa etukäteen selvää parhaista kalapaikoista, tai ammattikalastajan seurassa. Lofoottien vesistöissä on runsaasti seitiä ja turskaa ja saaliit voivat nousta hurjan kokoisiksi; alle kymmenen kilon kaloja moni ei edes huoli veneeseen.

Kaikista otollisin kalastuskausi on tammikuusta huhtikuuhun, jolloin turska saapuu arktisilta vesiltä kutemaan Norjan vuonojen poukamiin. Saariryhmän läpi virtaavat purot ja joet, sekä kirkasvetiset järvet tarjoavat puolestaan mahdollisuuksia taimenen pyyntöön. Lofoottien kylmillä vesillä on mahdollista myös nähdä miekkavalaita kalastuksen ohessa.

Arkangel – kalastusta Vienan vesillä

Oulun kanssa samalla leveyspiirillä sijaitseva Arkangel on Lappia ja Lofootteja huomattavasti tuntemattomampi matkakohde. Se on kuitenkin Vienanmeren tärkein satamakaupunki ja pitää sisällään muun muassa Solovetskin luostarisaaren, joka on alueen tämänhetkinen päänähtävyys. Kalastus kuitenkin kuuluu metsätalouden ohella Arkangelin pääelinkeinoihin ja pohjoinen paikkakunta tarjoaa erinomaiset puitteet rauhalliselle kalastusmatkalle.

Arkangelille pääseminen asettaa kalastusreissulle kuitenkin omat haasteensa: tieverkosto Pohjois-Suomesta Vienanmerelle on nimittäin hyvinkin puutteellinen. Mikäli mielii narraamaan Pohjois-Venäjän kala-apajille, on suositeltavaa lentää ensiksi Pietariin tai Riikaan ja ottaa sieltä jatkoyhteys Arkangelille. Matka kannattaa, sillä Arkangelin alueen vedet ovat tunnettuja isoista määristä harjuksia, haukia, taimenia ja lohia. Kesäaikaan Vienanmerelle saapuvat myös valkeat maitovalaat, joiden takia alueelle tehdään matkoja kaukaakin – onhan näiden jättiläisten seuraaminen ainutlaatuinen kokemus.

Venäjän muita kala-apajia

Arkangelin ohella Venäjä tarjoaa runsaasti muitakin kalastuskohteita, ja vaihtoehtojen määrä voi tehdä valinnasta joskus ylitsepääsemättömän vaikeaa. Mennäkö kalaan merelle vai tulisiko suunnata Venäjän lukuisille järville ja joille?

Pohjoisen Kuolan niemimaan joet pitävät sisällään runsaasti taimenta, harjusta ja lohta, joista jälkimmäisestä voi saada 6-7 kilon saaliita. Matkaan kannattaa suunnata pitkän talven jälkeen, jolloin Atlantin valtavat lohet nousevat kutemaan joissa. Sääolosuhteet merikalastukseen ovat parhaimmillaan toukokuun puolivälistä aina syyskuun loppuun asti. Kuolan niemimaan vesistä voi pyytää myös siikaa, kyttyrälohta ja tietyissä järvissä myös nieriää.

Mikäli taas haluaa suunnata Karjalan alueelle, on Vuoksen ja Laatokan vesistä mahdollista löytää runsaasti hyviä kala-apajia. Pohjois-Karjala on nimittäin suurien järvien lisäksi myös tuhansien pienvesien aluetta.

Miten valita kalareissun kohde?

Ennen kalaan lähtöä on hyvä miettiä mitä reissultaan haluaa, ja mikä kohde olisi itselleen kaikista sopivin matkakohde. Moni esimerkiksi haluaa yhdistää reissuunsa kajakointia, mikä on mahdollista rauhallisemmissa joissa ja järvissä. Jos taas haluaa nähdä haita ja valaita, niin Barentsinmeri on tähän mitä oivallisin paikka. Kannattaa myös pohtia mitä hankintoja tekee kotipaikkakunnalla ja mitä jättää ostettavaksi kalastuspaikoilla, esimerkiksi Norjan korkea hintataso on hyvä ottaa huomioon.

Matkaan omatoimisesti vai oppaan voimin?

Kalamatka kannattaa suunnitella omia tarpeita vastaavaksi. Yksi nauttii omatoimimatkailusta, toinen valitsee valmismatkan ja kolmas turvautuu paikallisen oppaan palveluihin. Kokematon kalastaja saa matkasta varmasti enemmän irti oppaan avulla, joka tietää missä kala syö parhaiten ja millaisella veneellä mennä syvemmille vesille. Kokeneempi apajilla kävijä voi taas etsiä internetistä tietoa ennen matkaansa ja saada kullanarvoisia vinkkejä parhaista kalapaikoista muilta alan harrastajilta.

Luvat ja varusteet

Reissukohteen ja matkustustavan lisäksi on hyvä miettiä mitä ollaan lähdössä pyytämään, ja milloin tätä lajia on saatavilla. Moni ei myöskään tiedä, että jotkut alueet, esimerkiksi Pohjois-Venäjällä, ovat suojeltuja, eikä niiden vesistöissä saa kalastaa. Tällä pyritään turvaamaan kalakantojen säilyvyys ja monimuotoisuus. Ammattikalastajien tulee myös pyytää erillislupa kaupalliseen kalastukseen, jota anotaan Metsähallitukselta.

Väärät varusteet voivat myös pilata reissun, ja järkevä kalastaja valmistautuukin matkaan huolellisesti. Korkeavartiset, vedenpitävät kengät ovat elinehto ja veneellä liikkuessa on hyvä pitää mukana kulkevat tavarat vedenkestävissä pusseissa. Vavat ja uistimet on myös syytä huoltaa ennen matkaa, jos on liikkeellä omatoimisesti. Ilman opasta kuljettaessa on myös varustauduttava navigoimaan vesillä esimerkiksi kompassin avulla tai karttoja apuna käyttäen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *