Lappi on taianomainen ja ainutlaatuinen matkailukohde. Revontulet, rekiajelut ja koiravaljakot, kelkkasafari ja joulupukin pajakylä ovat vain muutamia Lapin monista elämyksistä. Kesällä Lapissa voi nauttia luonnosta, lukuisista tapahtumista ja pohjoisen kesän yöttömistä öistä, jolloin aurinko ei laske ollenkaan. Lappi on oikea elämysmatkailun paratiisi, jonne matkustavat sekä suomalaiset että ulkomaalaiset matkailijat.

Elämyksiä Lapissa

Lapissa riittää koettavaa ja nähtävää koko vuoden ympäri. Upeat revontulet ja luminen maisema saavat jokaisen haluamaan Lappiin. Lapin puhdas ja kaunis luonto on ainutlaatuinen. Myös jylhät korpimaisemat sekä joet ja tunturit ovat uskomattoman kauniita. Sen lisäksi Lapissa on useita nähtävyyksiä, jotka eivät ole pelkästään nähtävyyksiä, vaan ainutlaatuisia elämyksiä.

Muutamia Lapin nähtävyyksistä ovat:

 • Joulupukin pajakylä
 • Oranki Art – taidepuisto metsän keskellä
 • Suomen suurin hiidenkirnu Pakasaivo
 • Pelkosenniemen Pyhätunturin luontonähtävyydet
 • Koivusaaren luontopolku
 • Hillagammi keskellä luontoa
 • Keminmaan vanhan kirkon muumio
 • Tiedekeskus Arktikum
 • Kulttuuritalo Korundi
 • Tiedekeskus Pilke
 • Ranuan eläinpuisto
 • Sallan poropuisto
 • Lainion lumikylä
 • Tankavaaran kultakylä
 • Kemin lumilinna

Lapissa järjestetään paljon erilaisia tapahtumia. Tunnettuja tapahtumia ovat esimerkiksi kesän Hiljaisuus-festivaali, joka tuo Kaukosen kylään kansainvälisestikin kiinnostavimmat taiteilijat. Sodankylän Elokuvajuhliin osallistuvat niin elokuvien harrastajat ja katselijat kuin myös maailmanluokan ohjaajat. Suomen Lapin Satama Open Air on kuuluisa tapahtuma Kemissä, jonne saapuu Suomen ykkösartisteja. Erikoisempana tapahtumana on yöttömän yön soutu, jossa pääsee nauttimaan uskomattomista maisemista keskellä kesäyötä.

Lapissa on runsain mitoin tapahtumia laidasta laitaan. Sen lisäksi Lapissa on runsaasti aktiviteetteja koko perheelle. Lappi sopiikin kaikenlaisille matkaajille. Joku matkustaa Lappiin yksin ja joku taas ystävien tai työporukan kanssa. Jotkut lähtevät Lappiin lapsiperheen kanssa viettämään perhelomaa. Lapissa on elämyksiä ja aktiviteetteja jokaisen matkustajan maulle.

Aktiviteetteja, joita Lappiin matkustava haluaa kokea:

 • Koiravaljakko- ja pororekiajelut
 • Vaeltaminen ja retkeily Lapin luonnossa
 • Marjastus- ja sienestysmahdollisuudet
 • Talviurheilu
 • Kalastus
 • Metsästys
 • Kulttuuritapahtumat

Lapin vuodenajat

Lapissa sanotaan olevan kahdeksan vuodenaikaa. Lapissa neljää päävuodenaikaa täydentää neljä välivuodenaikaa. Päävuodenaikojen lisäksi Lapissa on syystalvi, kevättalvi, kevätkesä ja syyskesä. Kaikille kahdeksalle vuodenajalle on annettu kuukautta kuvaavat nimet: jäidenlähtökevät, keskiyönaurinko, sadonkorjuu, ruska, ensilumi, joulukaamos, pakkastalvi ja hankikantokevät. Maalis-huhtikuussa valon määrä lisääntyy merkittävästi. Jäidenlähtökevään aikana on vielä lunta, mutta myös ensimmäiset kasvit ilmestyvät.

Keskiyönauringon aika alkaa, kun aurinko ei enää laske. Joulukaamos taas on pimeä kausi. Lapin vuosi jaetaan kahdeksaan osaan hyvästä syystä, nimittäin ilmoista katsotaan, mitä milloinkin tehdään. Suuressa osassa Lappia vallitsee kesällä yötön yö, jolloin aurinko ei laske. Talvella taas Lapissa on kaamos, jolloin aurinko ei nouse lainkaan. Kaamoksen ja yöttömien öiden pituus vaihtelee hiukan paikkakunnan mukaan.

Lapin kulttuuri

Saamelaisten alkuperäiskulttuurilla on vahva asema Lapissa. Kaikissa neljässä Lapin maassa asuu saamelaisia, jotka ovat alueen alkuperäiskansa. Suomen Lapissa asuu noin 8000 saamelaista. Lappilaisen keittiön vahvuuksia ovat luonnolliset raaka-aineet. Lapin keittiön perinteisiä ruokia ovat riista, poronliha ja kalat, kuten lohi, rautu, siika ja tammukka. Myös Lapin puikulaperuna ja marjat kuten puolukka, hilla, karpalo ja mustikka, kuuluvat lappilaiseen keittiöön.

Majoitus ja sesongit

Lapissa on erilaisia majoitusvaihtoehtoja: hotelleja, mökkejä ja leirintäalueita. Lisäksi löytyy hostelleja ja kotimajoituksia, jotka ovat edullinen vaihtoehto esimerkiksi opiskelijoille. Lapissa on myös erikoisempia vaihtoehtoja, jos haluaa kokea Lapin ihmeellisen luonnon aivan erityisellä tavalla. Lumihotelli, glamping-teltta ja lasikattoinen revontulimajoitus ovat taatusti erilainen elämys. Myös näitä erikoisempia majoituksia löytyy useasta eri kohteesta Lapissa.

Lapin matkailulle on tyypillistä voimakas sesonkiluonteisuus. Lapin matkailu jakaantuu talvi- ja kesäsesonkiin, joista talvisesonki on vilkkaampi. Vilkkain matkailukuukausi Suomen Lapissa on joulukuu. Lapissa käy paljon matkustajia ulkomailta, suurin osa Iso-Britanniasta. Lapin seutu on jaettu kahteentoista matkailualueeseen ja Lapin alueilla on myös omat viralliset matkailusivustot, joilta löytää tietoa juuri kyseisen alueen matkailusta.

Lapin matkailualueet

Suomen Lapin seutu jakaantuu kahteentoista matkailualueeseen. Tunturi-Lappiin kuuluvat Enontekiö-Kilpisjärvi sekä Pallas-, Ylläs-, Olos- ja Levi-tunturit. Enontekiöllä kohoavat maamme ainoat yli tuhat metriä korkeat tunturit. Enontekiöllä on myös Euroopan tutkitusti puhtain ilma ja kirkkaimmat revontulet. Etelä-Lapissa sijaitsevat Tornionlaakso, Meri-Lappi ja Rovaniemi. Rovaniemi on Suomen Lapin “pääkaupunki” ja myös Meri-Lapissa riittää kaupunkielämää kaupunkimatkaajille.

Pohjois-Lapin matkailualue Saariselkä on luonnon keskellä tunturimaisemissa sijaitseva kohde. Matkailualueelta on Pohjois-Norjaan vain muutaman tunnin ajomatka. Itä-Lapin merkittävimpiä matkailualueita ovat Suomu, Pyhä-Luosto, Kemijärvi, Posio ja Salla. Venäjän lähellä sijaitsevaa Sallaa ympäröi Euroopan suurin erämaa-alue. Suomussa taas voi nauttia huipputason rinteistä keskellä kauniita metsiä. Pienehkö Suomu onkin erityisesti lapsiperheiden suosiossa. Pyhä-Luostolla saa nauttia kansallispuistosta ja laadukkaista hiihto- ja rinnemahdollisuuksista.

Miten Lapin matkalle pääsee?

Suomen puolen Lapissa on Rovaniemen, Kemin, Ivalon, Kittilän ja Enontekiön lentoasemat. Ruotsin puolen Lapissa on kolme lentoasemaa ja Norjan puolen Lapissa jopa kahdeksan lentoasemaa. Venäjän Lapissa on yksi lentoasema. Lappiin pääsee siis lentokoneella hyvin. Suomessa ja Ruotsissa kulkee molemmissa kaksi junarataa Lappiin, ja Norjassa yksi rata. Tietenkin myös linja-autolla pääsee Lapin eri osiin riippuen matkakohteesta.

Lappiin voi lähteä myös omalla autolla. Suorin maantieyhteys Helsingistä Lappiin kulkee Lahden, Jyväskylän ja Oulun läpi Rovaniemelle. Myös Länsi-Suomen rannikkoa kulkeva E75-tie on suosittu. Itäistä Suomea kulkeva, Lappeenrannan ja Kuusamon kautta kiertävä reitti on myös suosittu. Eurooppateitä, eli Euroopan valtioita yhdistävään E-tieverkkoon kuuluvia teitä, kulkee Lapissa viisi. Paikan päällä voi liikkua esimerkiksi vuokra-autolla, taksilla tai paikallisilla busseilla.

Lopuksi

Matkailukohdetta miettiessä kannattaa ajatella, mitä aktiviteetteja aikoo harrastaa tai mitä nähtävyyksiä haluaa nähdä. Kannattaa myös muistaa, että etenkin kiireisinä sesonkeina hotelleissa voi olla ruuhkaa, joten kannattaa varata majoitus hyvissä ajoin. Myös matkustuskeino ja aikataulut kohteessa on hyvä selvittää etukäteen, jotta matka sujuu mukavasti.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *