Erämaamatkailija voi kohdata mitä erilaisimpia haasteita. Usein haasteet liittyvät varusteisiin ja omiin taitoihin. Erämaamatkailija voi myös eksyä tai loukkaantua. Hyvä valmistautuminen ja ennakointi helpottavat ongelmista selviytymistä. Niitä ei siis kannata pelätä.

Haasteita kohtaava erämaamatkailija voi myös lohduttautua ajatuksella, että vetävimpiä erämaakertomuksia ovat juuri sellaiset tarinat, joihin liittyy vaikeuksia ja niistä selviytymistä.

Varusteisiin ja omiin taitoihin liittyvät haasteet

Erämaamatkailija tarvitsee liudan erilaisia varusteita retken tyypistä riippuen. Näistä voit lukea lisää sivustollamme kohdasta “Mitä mukaan erämaavaellukselle?”. Varusteet ovat mukana mahdollistamassa maastossa selviytymisen: erämaassa niin yöpyminen, erilaisissa sääolosuhteissa selviäminen kuin ruuan laittaminenkin vaativat omanlaisensa varusteet.

Jos varusteiden kanssa tulee hankaluuksia, on erämaamatkailijan ratkaistava pulma jollain konstilla. Seuraavassa listassa on muutama yleisin varusteisiin liittyvä ongelma sekä mahdollinen ratkaisu niihin.

  • Teltta vuotaa tai menee rikki: yritä löytää katosmainen suoja teltan yläpuolelle tai nuku kuusen alla.
  • Makuupussi kastuu: tee nuotio ja kuivata makuupussi. Käytä tähän tarvittaessa yksi etenemispäivä, sillä kuiva makuupussi on varsinkin kylmillä keleillä ehdoton varuste.
  • Ilmatäytteiseen makuualustaan tulee reikä: korjaa se patjan mukana tulleella paikkasarjalla tai gorillateipillä. Varaudu ilmatäytteisen makuualustan rikkoutumiseen jo retkeä varten pakatessa.
  • Ruokaa on mukana liian vähän: ala säännöstellä ruokaa hyvissä ajoin tai lyhennä erämaareissun kestoa.

Erämaamatkailija voi kohdata mitä erilaisimpia varusteisiin liittyviä haasteita. Koska erämaamatkalla on mukana vain perustarpeisiin liittyviä varusteita, ovat varusteiden kanssa ilmenevät ongelmat usein reissussa selviytymistä haittaavia tai jopa hyvinvointia uhkaavia. Toisaalta erämaahan lähtijät useimmiten tiedostavat kyllä sen, että reissussa voi kenties tulla varusteiden kanssa monenlaisia ongelmia. Erämaareissujen luonteeseen kuuluukin, että niillä varusteilla selvitään, joita on matkaan otettu.

Varusteiden lisäksi myös oma taitotaso voi aiheuttaa haasteita. Erämaamatkailija tarvitsee muutaman perustaidon erämaassa selviytymistä varten. Kokeneilla erämaamatkailijoilla perustaidot ovat varmasti hallussa. Jos kuitenkin vähääkään epäilet omien taitojesi riittävyyttä, kannattaa perustaitoja harjoitella eri olosuhteissa ennen erämaahan lähtöä.

Seuraavassa listataan muutama tärkeimmistä erämaamatkailijan perustaidoista ja asioista, joihin niiden hallinta väistämättä vaikuttaa.

  • Tulentekotaito on turvallisuuskysymys. Tuli antaa tarvittaessa lämpöä. Puutteelliset tulentekotaidot vaikeuttavat ruuanlaittoa sekä tarvittaessa varusteiden ja erämaamatkailijan itsensä kuivaksi saamista.
  • Suunnistustaito on etenemisen kannalta välttämätön, jos merkittyjä reittejä ei ole. Ilman suunnistustaitoja myös merkityltä reitiltä vahingossa eksyminen voi tarkoittaa reissun loppumista.
  • Yöpaikan valinta ja pystytys. Vaikka mukanasi olisi teltta, on se osattava itse pystyttää. Pystyttämispaikan valinta on taito sekin. Telttaa ei kannata pystyttää liian lähelle vesistöä siltä varalta, että vedenpinta yllättäen kohoaa.

Kokenutkin erämaamatkailija voi eksyä

Erämaamatkailija voi kokemustasosta riippumatta eksyä. Silloin ensimmäinen asia, joka tulee varmistaa, on rauhallisena pysyminen. Jos mahdollista, palaa omia jälkiäsi takaisin viimeisimpään paikkaan, jossa olit varma sijainnistasi. Jos eksyt niin pahasti, ettet kerta kaikkiaan pääse itse enää pois erämaasta, leiriydy ja pysy paikallasi. Pelastajat löytävät sinut varmasti, kunhan pysyt yhdessä paikassa.

Loukkaantuminen voi merkitä reissun loppua — loukkaantumisriski kuitenkin helppo minimoida

Erämaamatkailijan yksi suurimmista haasteista on loukkaantuminen. Erämaamatkailu perustuu pitkälti omin avuin liikkumiseen. Jos loukkaantuminen haittaa etenemistä, on koko erämaareissu vaarassa. Pieniin loukkaantumisiin voi varautua ensiapupakkauksella, mutta isommat haaverit vaativat jo avun hälyttämistä. Loukkaantumisia ei kuitenkaan kannata pelätä etukäteen. Tervettä maalaisjärkeä käyttämällä ja omien kykyjen tuntemisella loukkaantumisriski on suhteellisen helppo minimoida.

Sää voi yllättää erämaamatkailijan

Sää on erämaamatkailijan kiinteä matkakumppani. Sää voi olla suopea, koetteleva tai jotain siltä väliltä. Erämaahan ei useinkaan ole mahdollista ottaa kaikkeen säähän sopivia varusteita mukaan, joten sää voi päästä yllättämään monella tavalla. Erämaamatkailijan onkin hyvä miettiä reissuun lähtiessään, mikä on reissun ajankohdan ja kohteen tyypillinen sää, ja varustautua siihen nähden hieman yläkanttiin.

Yläkanttiin varustautuminen tarkoittaa yksinkertaisesti sitä, että toukokuussa Lapin erämaihin suuntaavan on parempi varata mukaan toppavaatteita kuin T-paitoja harvinaisen helleaallon varalle. Sään yllättäessä erämaamatkailija voi kuitenkin lohduttautua sillä, että sään täydellinen ennakointi on kokeneillekin eränkävijöille mahdotonta. Vaihteleva sää on osa luonnon monimuotoisuutta. Siksi erämaamatkailijan on hyvä tiedostaa jo lähtiessä, että sään osalta luonto voi tarjota minkälaisen kattauksen tahansa.

Yksinäisyys tai vääränlainen seura voi puuduttaa mielen

Erämaamatkailijat voi karkeasti jakaa kahteen kastiin: niihin, jotka ehdottomasti haluavat reissata yksin, ja niihin, jotka kaipaavat reissuseuraa. Seura tai sen puute voi kuitenkin aiheuttaa myös haasteita. Yksinäiselle erämaamatkailijalle voi tulla kesken reissun tunne, että olisi sittenkin mukava jakaa kokemus jonkun toisen kanssa. Tällöin kannattaa ottaa kontaktia sattumalta tavattuihin muihin erämaassa vaeltaviin. Myös päiväkirjan kirjoittaminen voi auttaa yksinäisyyden tunteeseen.

Yksinäisyyden toinen puoli on erämaamatkalle valikoitunut vääränlainen seura. Retkiseurueen jäsenten kemioiden kohtaamattomuus voi johtua monista syistä, mutta on tärkeää pyrkiä selvittämään erimielisyydet ja päästä samalle aaltopituudelle. Mitä pidempi reissu, sen tärkeämpää on, että erämaamatkailija tulee toimeen retkikuntansa jäsenten kanssa. Usein avoin keskustelu ja myönteinen asenne toisia kohtaan ovat jo iso askel kohti välien paranemista.

Henkinen ja fyysinen jaksaminen joutuvat joskus koetukselle

Jos erämaamatkailija kohtaa haasteita toisensa perään, yleinen mieliala ja sitä kautta jaksaminen voivat heikentyä. Vuotavassa teltassa ja märässä makuupussissa huonosti nukutut yöt vaikuttavat sinnikkäimpäänkin erämaamatkailijaan. Silloin voi miettiä syitä, miksi erämaamatkailu on kaiken sen vaivan arvoista. Erämaahan lähtevät ihmiset hakevat usein erämaamatkailulta jotain, mitä he eivät löydä arjestaan. Nämä asiat antavat energiaa erämaassa koettujen haasteiden kohtaamiseen.

Erämaamatkailija löytää usein voimaa erämaasta itsestään, ja erämaa on läsnä haasteista huolimatta. Voit joka tapauksessa nähdä upeita maisemia, valloittaa tunturien laet, kohdata pieniä ja isoja villieläimiä sekä peseytyä tunturipurossa keskellä jylhää erämaata. Haasteiden kautta erämaamatkailija pääsee kosketuksiin itsensä ja ajatustensa kanssa. On hyvä oppia tuntemaan oma reaktionsa haasteiden edessä: lamaannutko vai pyritkö ratkaisemaan ongelman luovasti?

Miten minimoida omat jälkensä?

Erämaamatkailija suuntaa erämaahan useimmiten koskemattoman luonnon ja lumoavien maisemien perässä. Siksi onkin sääli, että suosituimmissa kohteissa ihmisen jälkiä on miltei väistämättä nähtävissä. On nuotiopaikkoja, tuohesta paljaaksi riivittyjä koivuja ja pahimmillaan jopa roskia. Yksi erämaamatkailijan haaste onkin oppia kulkemaan erämaassa ja nauttimaan siitä minimoiden omat jälkensä. Näin tulevatkin erämaamatkailijat saavat nauttia mahdollisimman koskemattomasta erämaasta.

Ainainen kaipuu erämaahan

Mitä ahkerammin erämaamatkailua harrastaa, sitä enemmän erämaata kaipaa. Ehkä suurin erämaamatkailijan kohtaama haaste onkin se, miten järjestää riittävästi aikaa ja resursseja erämaamatkailulle. Luonnon, hiljaisuuden ja rentoutumisen kautta erämaa tarjoaa retkeilijälle jotain sellaista, mitä muualta on vaikeaa tai jopa mahdotonta löytää. Erämaamatkailijaa vaivaakin usein ainainen kaipuu takaisin erämaan syleilyyn.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *