Monet miettivät, mikä matkustusmuoto on kaikkein paras juuri omiin tarpeisiin ja aikatauluihin nähden. Nykypäivän ihminen on kiireinen olento, joka kaipaa nopeaa ja kätevää tapaa päästä paikasta toiseen mahdollisimman pienellä vaivalla. Mikäli kaipaa enemmän seikkailuhenkistä matkailua pienellä budjetilla, voivat erilaiset hitaammat matkustamisen muodot kuitenkin olla elämyksellisempiä kokemuksia matkailijan mielestä.

Kaikkein nopein tapa matkustaa nykyään on tietenkin lentomatkailu. Alle 10 tunnissa pääsee jopa maapallon toiselle puolelle, mikäli välilaskuja ei oteta huomioon. Kaikkein vanhin matkustamisen tapa puolestaan on laivaliikenne, joka on ollut erityisen tärkeässä asemassa ihmiskunnan kehityksessä ja valtakuntien laajenemisessa. Junamatkailu on puolestaan kätevää silloin, kun ratainfrastruktuuri on kehitetty huippuunsa.

Laivamatkustaminen

Laivojen kehitys vuosituhansien saatossa on ollut valtavaa. Ihmiset ovat siirtyneet pienistä purjeveneistä ja ahtaista kanooteista nopeisiin ja hienoihin valtamerialuksiin ja huipputeknologiaa käyttäviin sukellusveneisiin. Laivamatkustaminen on ollut elintärkeää kaupankäynnin ja uusien mantereiden löytämisen kannalta. Laivalla matkustaminen on ollut aikanaan vaarallinen tehtävä, joka on vaatinut purjehtijoilta äärimmäistä kestävyyttä ja nokkeluutta.

Nykypäivänä tavalliset kuluttajat hakevat laivamatkailun kautta lähinnä mieleenpainuvia elämyksiä. Laivalla matkustamisessa on se etu, että vaikka matkat ovat pidempikestoisia, pääsee laivan kyydissä rentoutumaan paljon paremmin kuin junalla tai lentokoneella matkustettaessa. Hienostolaivojen hytit muistuttavat suurkaupunkien luksusasuntoja ja ruokailu laivalla tarjoaa mahtavia makuelämyksiä ympäri maailmaa. Esimerkiksi Euroopan ja Yhdysvaltain välinen risteily kestää seitsemän päivää.

Junalla matkustaminen

Junalla matkustaminen sai alkunsa 1800-luvulla. Vuosisadan alkupäässä pelättiin, että höyryjunan nopeus olisi niin kova, että matkustajat eivät edes voisi hengittää kunnolla kaikessa vauhdin huumassa. 50 vuotta myöhemmin junat saavuttivat jo uskomattoman 80 kilometrin tuntivauhdin. Nykypäivän maailmassa raideverkosto on kohtuullisen hyvä ympäri maailmaa ja nopeimmat junat kulkevat jopa 429 kilometrin tuntivauhtia.

Lentomatkailu

Lentomatkustaminen on matkailun muodoista kaikkein uusin. Lentäminen on mullistanut ihmisten tavan matkustaa täysin. Lentäminen on myös mahdollistanut entistä nopeamman tavan toimittaa kauppatavaroita ja postia maasta toiseen. Ensimmäisen lennon suorittivat Wrightin veljekset vuonna 1903. He myös keksivät ensimmäisen onnistuneen version lentokoneesta. Lentäminen muutti 1900-luvun henkeä tyystin ja tarjosi ennenkokemattoman elämyksen koneen kyytiin päässeille.

Nykypäivän ihmiset pitävät lentämistä jopa arkisena välttämättömyytenä, toisin kuin vaikkapa 1950-luvulla. Monet joutuvat lentämään työmatkoja joka viikko ja lentomatkailua ei enää pidetä vain yläluokan luksuksena. Vuosittain noin 4,3 miljardia ihmistä nousee lentokoneen kyytiin. Lentojen päivittäistä lukumäärää on vaikeaa arvioida, mutta sen on tulkittu yltävän yli sataan tuhanteen lentoon joka päivä.

Eri matkustusmuotojen hyvät ja huonot puolet

Eri matkustamisen muodoissa on kaikissa niin hyviä kuin huonojakin puolia, jotka kannattaa ottaa huomioon matkaa varatessaan. Lentomatkailu on nopea matkustamisen muoto, mutta vaatii enemmän suunnittelua kuin muut matkustamismuodot. Lentokoneeseen saa tuoda vain tietyn verran tavaroita, matkustajat joutuvat tiukkaan turvatarkastukseen ja lentokentät ovat usein hieman syrjäisessä paikassa esimerkiksi juna-asemiin verrattuna.

Juna on mukava tapa matkustaa lyhyehköjä etäisyyksiä. Esimerkiksi Keski-Euroopassa junalla pääsee helposti maasta toiseen. Sen sijaan junalla ei voi tehdä mannertenvälisiä matkoja. Suomesta junayhteydet ulkomaille ovat toistaiseksi sijaintinsa takia niukat. Laivamatkustaminen on puolestaan hidasta ja mikäli tarkoituksena ei ole nauttia itse matkustusosuudesta, kannattaa ehdottomasti valita joku muu matkustuksen tapa.

Muuta tärkeää muistettavaa

Kun varaa matkoja, kannattaa myös miettiä matkustamisen ympäristövaikutuksia. Lentomatkailu on kaikkein pahin mahdollinen saastuttaja. Näin ollen, jos saman matkan voi hoitaa vaikkapa junalla, on kyseessä luontoa säästävä ekoteko. On selvää, että jotkut matkat on pakko taittaa lentämällä, mutta jos turhaa lentomatkailua voi välttää, on se aina hyvä asia ympäristön kannalta.

Junissa ja laivoissa matkustaessaan on myös tärkeää pitää henkilöllisyystodistukset mukana. Vaikka esimerkiksi Keski-Euroopassa pääsee vaivattomasti junalla maasta toiseen, on hyvä pitää passi tai kuvallinen henkilökortti mukana. Silloin tällöin junissa tehdään vielä henkilöllisyyden tarkastuksia. Suomalaisten suosikkikohde Viro on myös tunnettu siitä, että laivalla matkustaessaan Viroon tulee suomalaisella olla henkilöllisyystodistus mukanaan, eikä ajokortti kelpaa.

Mikä matkustusmuoto sopii juuri minulle?

Jos eteen sattuu sellainen tilanne, että ei ole kiire minnekään ja haluaa rauhassa nauttia matkanteosta ja kokea upeita elämyksiä, kannattaa valita laivamatkailu. Risteilyille pääsee lähes mistä tahansa satamakaupungista ja matkanteko on mitä hauskinta laivan kyydissä. Matkustaja voi valita tavanomaisen risteilyn vaikkapa Ruotsiin tai Viroon tai toisaalta kokeilla luksusristeilyä Karibialla budjettinsa mukaan.

Junalla matkustavat pääsevät ennen kaikkea nauttimaan maisemista ja näkemään sen, miten eri kaupungit ja maat eroavat toisistaan. Junalla matkustaminen oli pitkään tärkein modernin ihmisen matkustusmuoto, joten yleensä juna-asemat on kaupungeissa sijoitettu kätevästi keskelle kaupungin vilinää. Lentäminen puolestaan on miltei jokaisen pitkälle matkalle lähtevän ykkösvalinta ja nopein mahdollinen matkustamisen tapa.

Nopeus, luonto vai hinta?

Kaiken kaikkiaan jokaisessa matkustamisen muodossa on omat hyvät ja huonot puolensa. Nopeimmat ja kiireisimmät matkustajat valitsevat tietenkin lentokoneen, kun taas kiireettömät nautiskelijat puolestaan suosivat junalla matkustamista. Myös mannerten sisäiset matkat hoidetaan helposti junan avulla. Hintoja kannattaa aina verrata matkaa varatessaan ja matkustamisen ympäristövaikutukset kannattaa ottaa huomioon, kun tämä vain on matkustajalle mahdollista.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *