Erämaat ovat laajoja, asumattomia ja tiettömiä luonnontilaisia alueita. Suomessa erämaita löytyy 12 kappaletta ja maailmalla useita tuhansia. Erämaamatkailu houkuttaa monia seikkailumatkailijoita, sillä selviytyminen luonnossa, nauttiminen luonnonrauhasta ja kunnonkohotus ovat asioita, joita erämaamatkailu tarjoaa.

Erämaamatkailu on kuitenkin matkailumuoto, jota ei kannata tehdä soitellen sotaan periaatteella. Äkkilähdöt ovat hyviä rantalomakohteisiin, mutta erämaamatkailu vaatii paljon suunnittelua ja järjestäytymistä jo ennen kohteeseen lähtöä. Erämaita ei saa aliarvioida, sillä lähin kauppakeskus saattaa olla satojen, ellei tuhansien kilometrien päässä. Jos olet unohtanut jotain, ilman sitä pitää pärjätä tai jättää leikki kesken.

Erämaavaellus ei ole välineurheilua, sillä vaikka oikeat varusteet täytyy olla mukana, tärkeää on myös retkeilijän tietotaito, fyysinen kunto ja mielen kunto. Erämaa nimittäin koettelee niin fyysisesti kuin henkisestikin. Vaeltajan täytyy osata suunnistaa, tehdä ruokaa tulella ja tietää mitä tehdä, jos sattuu kohtaamaan metsän eläimiä. Jos olet aloittelija, on kurssilla käyminen ennen tositoimia suositeltavaa.

Seuraava askel on matkakohteen valinta

Jos sinulla on jo tarvittava tietotaito, tai olet menossa porukalla, jossa osaajia löytyy, puuttuvat sinulta vain oikeat varusteet ja matkakohde. Vinkkejä muutamasta matkakohteesta löydät tältä sivulta muun muassa artikkeleista ”Lapin matkailu” ja ”Seikkailu Pohjois-Norjassa”. Kannattaa lukea kyseiset, ja muut sivustomme jutut, inspiraation ja ennen kaikkea tiedon kasvattamiseksi.

Varusteiden määrä ja laatu riippuu tietenkin matkan pituudesta, kohteesta ja vuodenajasta. Ensikertalaisen on hyvä mennä vaeltamaan luonnonpuistoihin, joissa on valmiiksi suunnitellut retkipolut. Reiteille on tehty liikkumista helpottavia kaiteita ja polkuja, ja sieltä löytyy tasaisin välimatkoin pystytettyjä laavuja ja nuotioita, joissa retkeläiset voivat huilata hetken, tai jäädä lepäämään yöksi. Kun kulkee valmiita retkipolkuja pitkin, on eksymisen vaara pieni.

Yleensä valmiit retkipolut on suunniteltu niin, että niitä pitkin menemällä näkee ne alueet, joissa on upeimmat maisemat ja nähtävyydet. Kohteeseen kannattaakin tutustua huolella etukäteen ja tehdä hyvä, päiväkohtainen suunnitelma vaellusreitistä. Suunnitelma kannattaa antaa lähimmille ystäville tai perheelle, henkilöille, jotka eivät ole reissussa mukana.

Huolehdi juoma- ja ruokapuolesta

Varusteista kaikkein tärkein on vedenpuhdistin. Ilman vettä ihminen ei selviä muutamaa päivää kauempaa, mutta veden kantaminen, esimerkiksi viikon tarpeeksi, on liian raskas homma. Vedenpuhdistimen ja vesipullon avulla voit saada puhdasta juomakelpoista vettä luonnosta. Retkeä suunnitellessa on hyvä selvittää alueen vesivarat. Muista täyttää pullo aina, kun siihen on mahdollisuus. Myös retkikeitin ja siihen kuuluva polttoaine ovat tavaroita, joita ei kannata unohtaa. Kattilat, ruokailuvälineet ja tulitikut ovat myös tärkeitä. Tulitikut kannattaa pakata vedenpitävään astiaan.

Pakkaa mukaan myös astianpesuaineet- ja välineet, mutta muistathan huomioida, että valitsemasi astianpesuaine on biohajoavaa. Pakkaa ruoka päiväannoksiin, näin ruoka on helppo pakata ja löytää silloin, kun sitä tarvitsee, ja myös oikea määrä ruokaa on helpompi ottaa mukaan. Ota lisäksi mukaan nopeasti energiaa antavaa ruokaa, esimerkiksi energiapatukoita tai suklaata. Niitä on hyvä pitää esimerkiksi taskussa käden ulottuvilla. Muista ottaa mukaan pakkauspussi, johon voit kerätä reissun aikana tulevan jätteen.

Laadukkaiden välineiden kanssa on mukavampi vaeltaa

Neste- ja ruokahuollon jälkeen tärkeimmäksi varusteeksi nousevat hyvät jalkineet. Kuvittele viikon patikkaretkeä kengillä, jotka hiertävät. Kenkien laatuun ja sopivuuteen kannattaa panostaa ja ne kannattaa ajaa sisään jo hyvissä ajoin ennen reissuun lähtöä. Kannattaa ottaa mukaan sandaalit, jotta jalat saavat hengittää levähdyspaikoilla. Sandaaleita saattaa myös tarvita vedenylityspaikoilla. Sukkien laatuun ja hengittävyyteen kannattaa kiinnittää huomiota.

Erämaavaellus on mahdottomuus ilman telttaa, makuupussia ja makuualustaa. Teltoissa ja makuupusseissa löytyy paljon valinnanvaraa ja ne kannattaakin valita omien tarpeiden mukaan. Esimerkiksi kolmen vuodenajan makuupussissa pärjää kymmeneen pakkasasteeseen asti ja se on huomattavasti kevyempi kuin talvimakuupussi.

Myös vaatteita valitessa kannattaa huomioida vaatteiden materiaali. Vaatteiden tulisi olla kevyitä, mutta samalla myös lämpimiä. Osa vaatteista on hyvä olla vedenpitäviä. Merinovilla on erinomainen varsinkin alusvaatteissa, sillä materiaalina se on kevyt, lämmin, tehokkaasti kosteutta siirtävä, eikä haise pahalle kovankaan käytön jälkeen. Laadukkaisiin vaatteisiin ja varusteisiin panostaminen antaa mahdollisuuden keskittyä luontoon ja sen rauhaan ilman palelemista tai epämukavuutta.

Tärkeitä tavaroita muistettavaksi

Muita erämaavaelluksella tarvittavia tavaroita ovat otsalamppu, kompassi, GPS, kiikarit, kamera ja tietenkin rinkka. Kartta alueesta, millä vaeltaa, on hyvä olla mukana ja kartan voi jättää myös kotiin jäävälle väelle. Kotiin jäävään karttaan kannattaa merkata tarkoin aiottu vaellusreitti.

Eräs tärkeä asia, joka pitää olla mukana, on ensiapulaukku. Toivottavasti sitä ei tule tarvitsemaan, mutta se on hyvä olla mukana joka tapauksessa. Hammasharja ja -tahna sekä muut henkilökohtaiseen hygieniaan liittyvät tuotteet täytyy muistaa pakata mukaan. Myös puukko on tarpeellinen erämaavaelluksella, sillä sitä ei ikinä tiedä, mitä erämaassa tulee vastaan, tai minkälaisia tilanteita siellä kohtaa.

Jos suuntaat Lappiin, on hyönteiskarkote kallisarvoinen ja hermoja säästävä tavara. Rinkkaa pakatessa kannattaa muistaa, että sen joutuu kantamaan itse, joten karsi turhat tavarat pois, ettei rinkasta tule liian painava kantaa. Puhelimen varavirtalähde kannattaa pakata vesitiiviiseen pussiin samoin kuin puhelinkin. Ennen matkaa muista tarkistaa, että matkavakuutuksesi on voimassa.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *