Pohjois-Norja on oikea unelmakohde henkilöille, joiden sydäntä lähellä ovat villi luonto ja jylhät maisemat. Norjalla on paljon tarjota erityisesti elämysmatkailijalle. Lofoottien jylhien vuorten ympäröimät vuonot ja valassafarit saavat kokeneemmankin maailmanmatkaajan lumoutuneeksi. Varmasti unohtumaton elämys on myös pulikoida hyytävän kylmässä Jäämeressä. Finnmarkin alueella pääsee patikoimaan tuntureilla ja kalastamaan kohisevilla koskilla.

Mittasuhteet Norjassa ovat päätä huimaavat; ihminen tuntee itsensä helposti pieneksi seistessään Jäämeren rantakalliolla samalla, kun puolen kilometrin syvyinen vuono ja korkea vuoren huippu avautuvat silmien edessä. Pohjois-Norjaan pääsee parhaiten tutustumaan autolla matkustaen. Norjassa on niin paljon nähtävää ja koettavaa, että lomalle kannattaa minimissään varata aikaa viikon verran. Helsingistä Norjaan on noin 1 300 kilometrin ajomatka, mikäli kohteena ovat esimerkiksi Lofootit ja Jäämeren ranta.

Norjaan Kilpisjärveltä käsin

Kilpisjärvellä vierailevan kannattaa käydä Norjan puolella, sillä sen majesteettiset maisemat tekevät lähtemättömän vaikutuksen. Kätevimmin Lyngenin vuonon rannalla sijaitsevaan Skibotniin pääsee omalla autolla, matkaa on vain viitisenkymmentä kilometriä. Jo ajomatka tarjoaa loputtomasti ihailtavaa: toinen toistaan korkeammat vuoret kohoavat maantien molemmin puolin. Lyngenin vuono tarjoaa monta vaihtoehtoa päiväretkelle; ulkoilmaihminen voi valita mieluisan vaellusreitin, kun taas autoilija voi jatkaa matkaa vuonon rantaa seuraavalla maantiellä.

Matkaan kannattaa lähteä jo aamulla, sillä lyhytkin matka kiemuraisella tiellä kestää yllättävän kauan. Lisäksi maantiet voivat olla poikki jonkin aikaa tunnelityömaiden takia, jolloin voi joutua odottamaan tunninkin verran. Vaellusreiteillekin aikaa pitää varata, ja varsinkin haastavilla reiteillä ylösnousu on rankka ja aikaa vievä. Lyngenin vuonon retkeilyreiteistä ja käyntikohteista saa helposti lisätietoa verkosta.

Ihaile Lyngenin alppeja

Lyngenin vuonolla on mahdollisuus nähdä ikijäätä, joka on peittänyt maata jo yli 8 000 vuotta. Steindalsbreen sijaitsee tiellä 868 Oterenin ja Lyngseidetin välillä. Skibotnista automatkaa jatketaan E8-tietä kohti Tromssaa, Oterenissa käännytään oikealle, tielle 868, joka seuraa Lyngenin vuonon rantoja. Tämän jälkeen ajetaan tietä “IMA Tursenter”, joka päätyy pienellä kukkulalla sijaitsevalle parkkipaikalle. Sieltä lähtee polku, joka seuraa sulamisvesistä muodostunutta jokea.

Aluksi polku nousee, mutta tasaantuu Steindalshyttan kohdalla. Tämän jälkeen reitti jatkuu melko tasaisena moreeniharjanteille asti. Niiden jälkeen reitti on aluksi jyrkkä ja melko vaikeakulkuinen. Reitin varrella on infotauluja luonnosta ja jäätikön reunalla on merkkejä, joista voi nähdä jäätikön vetäytymisen vuosi vuodelta. Itse jäätikölle ei saa mennä, jollei ole kokemusta jäätikkövaelluksesta.

Helgeland

Helgeland sijaitsee Norlandissa sen eteläisellä puolella. Se on korkeudeltaan samalla tasolla Oulun ja Rovaniemen kanssa. Helgeland tarjoaa upean elämyksen kauniine ja jylhine maisemineen. Sen rannikkoa pitkin mutkittelee maantie 17, jota pitkin kulkee myös kansallinen matkailureitti nimeltään Helgelandskyten. Kyseisen reitin ajamiseen menee kokonaisuudessaan kaksi päivää. Se on 400 kilometrin pituinen ja alkaa pohjoisesta Bodøn alueelta jatkuen aivan etelään asti. Matkan aikana ylitetään maailmankuulu Napapiiri.

Helgelandin ja Lofoottien välillä sijaitsee rannikkokaistale nimeltään Salten. Se on tunnettu upeasta luonnostaan ja onkin yksi parhaista kohteista tehdä autoreissu. Saltenista löytyy lukuisia lumihuippuisia vuoria, autioita rantoja sekä voimakas vuorovesivirta. Matkalla on mahdollista retkeillä telttailun muodossa ja yksi Norjan suosituimmista kalastuspaikoista sijaitsee myös alueella.

Lofootit

Lofoottien tunnettu saariryhmä sijaitsee Norjan luoteisella rannikolla. Lofootit ovat erityisesti patikoijien, kalliokiipeilijöiden ja laskettelijoiden suosiossa, sillä puitteet ovat mitä mainioimmat seikkailunhaluisimmille matkailijoille. Jyrkkärinteiset vuoret kohoavat suoraan merestä ja maisemat ovat henkeäsalpaavat. Myös kalastajille Lofootit ovat ihanteellinen kohde, sillä alueella sijaitsee paljon kalastuskeskuksia. Erityisesti ruijanpallas ja turska ovat alueen yleisimpiä kalalajeja.

Ikimuistoisen kokemuksen tarjoaa myös Vesterålenissa sijaitseva Andenes, joka on yksi Norjan parhaista paikoista lähteä valassafarille. Merellä voi samalla myös nähdä kaskelotteja sekä miekka- ja ryhävalaita. Lofooteille pääsee kätevästi joko siltaa pitkin suoraan mantereelta tai vaihtoehtoisesti lautalla.

Ballstadissa sijaitsee suosittu majapaikka nimeltään Sjøstrand Rorbuer. Sieltä löytyy kaikki tarvittava suihkusta grillikatokseen ja matkailija voi valita haluaako majoittua perinteisessä rørbu-kalastajamökissä tai omassa teltassaan/asuntoautossaan.

Alattionjoki

Alattionjoki eli Altajoki sijaitsee myös Pohjois-Norjassa ja se on yksi kuuluisimmista lohijoista Norjassa. Joki alkaa Kautokeinon tunturialueelta, joka sijaitsee aivan Suomen rajan lähettyvillä. Kautakeino on erityisesti saamelaisten asuttamaa aluetta ja täällä sijaitsevat muun muassa saamelaisten kansallisteatteri ja korkeakoulu. Alta-joen kanjonia voi kutsua oikeaksi luonnonihmeeksi. Se lukeutuu Pohjois-Euroopan suurimpiin kanjoneihin. Matkailijoiden on mahdollista osallistua opastetulle jokiveneristeilylle Alta-joella. Alueella on myös mahdollisuus patikointiin ja muita nähtävyyksiä tarjoavat Alta-museo ja Revontulikirkko.

Kveenien kylä, Pykeija

Pykeija (Bugøynes) sijaitsee Varangin vuonon eteläisellä puolella. Pykeija on kylä, jossa on mahdollista kuulla kveeniä, joka on eräänlaista suomen murretta. Pykeija toimii kalastuskeskuksena ja kävijöidenkin on mahdollista päästä kokeilemaan kalastusta. Alueen yleisimpiä kalalajeja ovat turskat, koljat ja valtavan kokoiset kuningasravut. Kuningasravut ovatkin yleinen herkku alueella, ja niitä pääsee maistelemaan kylän kahvilassa. On myös suositeltavaa kokeilla löylyjä Jäämeren saunassa ja pulahtaa löylyistä jäätävän kylmään mereen.

Varangin niemimaa

Varangin niemimaa sijaitsee aivan Norjan koillisosassa. Kyseessä on syrjäinen, mutta laaja niemimaa. Varangin niemimaan avarat maisemat houkuttelevat erityisesti monia retkeilijöitä ja alueella on mahdollista telttailla ja vaikka kalastaa tunturijärvillä rautuja. Lintukallio on alueen suosituin ja varmin merikalapaikka.

Hornøya on Norjan itäisin saari ja se sijaitsee Varangin niemimaalla sen itäkärjessä. Alue on erityisesti lintubongarien suosiossa, sillä siellä pesii kymmeniätuhansia merilintuja, kuten merimetsoja, ruokkeja, lunneja, etelänkiisloja ja pikkukajavia. Alueelle pääsee kätevästi suoraan Vardøn satamasta eikä matkantekoon mene kuin kymmenen minuuttia.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *